Bıçak Bakımları

28-04-2024 00:24
Bıçak Bakımları

Bıçakları uzun yıllar boyunca ilk günkü keskinliğiyle kullanabilmek için önce bu ürünlerin çeşidine göre hangi işlevlere sahip olduğunu ve ne için kullanıldığını öğrenmek gerekiyor. Ekmek Bıçağı ile et kesmeye çalışmak ya da meyve bıçağıyla ekmek dilimlemek, bıçakların kısa süre içinde körelmesine neden olabiliyor. Yanlış tercihin yanı sıra bıçaklara fazla kuvvet uygulamak ve onları doğru şekilde yıkamamak da bıçaklarda istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Durumun ehemmiyetine yeterince dikkat çektiğimize göre, şimdi de sıra bıçak bakımının püf noktalarında! 

1. Bıçak Bakımının Önemi Nedir?

Herkes, kaliteli bir bıçak setine yatırım yaptığı zaman onu uzun yıllar boyunca kullanmak ister. Bunun için de belli başlı bakım işlemlerinin aksatılmadan yapılması son derece önemli. Peki, doğru bıçak bakımı neden önemli? İşte yanıtlar: 

  • Düzenli ve doğru bakım bıçakların körelmesini önler.
  • Bıçakların oksitlenmesinin önüne geçer.
  • Bıçak yüzeyinin aşınmasını geciktirir.
  • Bıçağın parlaklığını korumasına yardımcı olur. 
  • Ahşap saplı bıçakların tutma kısımlarının şişmesinin ve renginin bozulmasının önüne geçer. 

2. Bıçak Bakımı Nasıl Yapılır?

En sevdiğiniz mutfak yardımcılarıyla bir ömür geçirebilmek için onları doğru şekilde kullanmaya, uygun koşullarda yıkamaya ve saklamaya özen göstermelisiniz. Aslında, bıçak bakımından kasıt sadece bunlar. Tabii yine de detaylara yakından bakmakta fayda var:

2.1. Bıçak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bıçaklar bulaşık makinesinde yıkandığı zaman yüksek sıcaklık, uzun süre boyunca deterjana maruz kalma ve etraftaki mutfak gereçlerine çarpma nedeniyle zarar görebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçaklar daha kısa süre içinde köreliyor, yamuluyor ve yüzeyi çiziliyor. 

Ağır kimyasal maddeler ve sert süngerler de bıçakların kısa sürede aşınmasına ve keskinliğini yitirmesine neden olabiliyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için bıçakları sıcak/ılık su, hafif formüllü bulaşık deterjanı ve bıçak yüzeyini çizmeyecek bir bez ya da süngerle yıkamak gerekiyor. Bıçakların yıkandıktan sonra kurulanarak kaldırılması da en az yıkama kadar önemli!

2.2. Ahşap Saplı Bıçaklar Nasıl Temizlenir?

Ahşap saplı bıçakların uzun süre boyunca su altında tutulmaması öneriliyor. Bıçağın ahşap kısmının, daha parlak bir renge ve ipeksi bir dokuya ulaşabilmesi keten tohumu yağıyla temizlenmesi öneriliyor. Bunun yanı sıra ahşap saplı bıçakların yıkandıktan hemen sonra iyice kurutulması gerekiyor. 

2.3. Plastik Saplı Bıçaklar Nasıl Temizlenir?

Polipropilenden üretilen plastik bıçaklar ısıya, gıda asitlerine veya alkole karşı daha dirençli bir yapıya sahip oluyor. Bu nedenle bu ürünler ahşap saplı bıçaklara kıyasla daha kolay bir yıkama işlemi sunuyor. Plastik saplı bıçakları ılık veya sıcak suyun altında bulaşık deterjanıyla temizleyebilirsiniz. Öte yandan, plastik saplı bıçaklarda zaman içinde mat bir görünüm meydana gelebilir. Bunu önlemek için bıçağın sapını bir damla zeytinyağıyla ovarak mat dokuyu ortadan kaldırabilirsiniz. 

2.4. Bıçaklar Nasıl Saklanır?

Bıçak bakımı tabii ki yıkamakla sona ermiyor. Bıçakları yıkadıktan hemen sonra iyice kurutmaya özen göstermek gerekiyor. Bunun yanı sıra bıçakları çatal ve kaşıklarla temas edecek bir şekilde saklamaktan kaçınılması da son derece mühim. Bıçakları bir bıçak standında saklamak en iyi yol olsa da çekmecede bıçaklar için ayrı bir bölüm de oluşturabilirsiniz. Bıçaklar herhangi bir nesneyle ne kadar az temas ederse çelik yüzeyde o kadar az çizilme meydana geliyor.

2.5. Bıçaklar Nasıl Bilenir?

Bıçakları keskinleştirmek için düzenli aralıklarla bilemek gerekiyor. Bıçak ile bileyici arasında doğru açıyı ayarladıktan sonra bileme işlemine başlayabilirsiniz. 

  • Bıçağın keskin tarafını bileyiciye yaklaşık 22,5 derecelik bir açı oluşturacak şekilde konumlandırmalısınız. 
  • Bileme esnasında çok fazla güç uygulamamalısınız. 
  • Bıçağı keskinleşene kadar dipten uca doğru bilemelisiniz. 
  • Son aşamada ise bıçağın ucunda oluşan çapağı temizlemelisiniz. 

3. Bıçak Bakımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bıçakların doğru şekilde kullanılması da bıçak bakımının parçalarından biri. Mutfaktaki her bir görev için öncelikle doğru bıçağı seçmek gerekiyor. Örneğin; peynir bıçağı kusursuz kahvaltı sofraları hazırlamayı mümkün kılıyor. Şef bıçağı ise etlerde ve sebzelerde dikkate değer bir performans sergiliyor. Öyleyse gelin, bıçak kullanımı ve bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları da mercek altına alalım!

  • Kesme tahtasının ahşap veya plastik olmasına dikkat etmelisiniz. Bambu kesme tahtaları sert yapıları nedeniyle bıçağın kısa sürede körelmesine yol açabilir.
  • Kesme tahtası üzerindeki malzemeleri sıyırmak için bıçağın keskin yüzünü kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bu işlem bıçağın keskinliğini yitirmesine neden olabilir.
  • Bıçakları donmuş yiyecekleri ve kemikleri kesmek için kullanmamalısınız. Bu tarz işlemler için mutfak bıçakları dışında profesyonel gereçler tercih etmelisiniz. Bu sayede bıçaklarınızı zarar görmeden uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. 
  • Her bıçağı işlevine uygun şekilde kullanmalısınız. Örneğin; soğan bıçağı ile et kesmemelisiniz. Bu durum bıçakların zarar görmesine neden olabilir. 

Yüksek kalite karbonlu paslanmaz çelik bıçakları sayesinde Pirge, mutfaktaki en yakın arkadaşlarınız olan bıçaklarla olan dostluğunuzu ilk heyecanıyla sürdürmenizi sağlıyor. Buzul işlem sayesinde oksitlenmeye karşı dirençli olan Pirge bıçaklar, kesim ve doğrama işlemleri için optimum sertlik sunuyor. Bunun yanı sıra farklı çeşitleriyle etden sebzeye, peynirden ekmeğe kadar her gıdayı doğru şekilde kesmeye yardımcı oluyor. Siz de Pirge’nin bıçak modellerini ve bıçak fiyatlarını inceleyerek, uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz kaliteli ve keskin bıçaklara sahip olabilirsiniz!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.