Bıçaklar Bulaşık Makinesinde Yıkanır mı?
Nasıl ki dört işlem matematiğin; periyodik tablo da kimya biliminin temelini oluşturuyorsa, bıçaklar da enfes yemeklerin temelini oluşturuyor. Kaliteli bir bıçak profesyonel şeflerden annelere ve çiçeği burnunda tarif meraklılarına kadar, mutfakta çalışan herkesin en yakın arkadaşlarından biri! Unutmamalısınız ki yakın arkadaşlarınız nasıl ki sizin her işinize koşuyorsa, sizin de onların ihtiyaçları ile ilgilenmeniz gerekiyor. Üstelik bunun için çok da büyük bir çabaya ihtiyaç yok. Her yemeğin ardından bıçakları sadece elinizde yıkamanız yeterli. Bu işlem, bıçakların yüksek kalitesini uzun yıllar boyunca korumasına yardımcı oluyor.
1. Bıçak Modelleri Nelerdir?
Çoğu insan mağazadaki onlarca bıçak çeşidi arasından hangisini seçeceğine karar veremiyor. Kabuk soymadan doğramaya kadar her bıçak çeşidinin farklı bir işlevi bulunuyor. Her mutfakta bulunması gereken altı temel bıçak çeşidi mevcut. Elbette ki diğer tüm bıçak setlerini de satın alabilirsiniz. Ancak muhakkak sahip olmanız gereken bu çeşitleri es geçmemelisiniz:
1.1. Şef Bıçakları
Şef bıçakları, adından da anlaşılacağı üzere mutfağın en güçlü bıçaklarından biri olarak kabul ediliyor. Çok yönlü bir kullanım sağlayan şef bıçakları tüm malzemeleri hassas bir şekilde dilimlemek, doğramak, özel kesme yöntemleri uygulamak veya incecik zarları soymak için birebir! Şef bıçakları genel olarak keskin bir uca ve eğimli bir gövdeye sahip oluyor. Elinizin doğal bir uzantısı gibi kullanabileceğiniz bu bıçaklara mutfağınızda şimdiden şık bir köşe ayırmayı unutmayın!
1.2. Sebze Bıçakları
Patatesin kabuklarını soymak veya havuçları ince ince dilimlemek için ideal olan sebze bıçakları, sebze ve meyveleri daha hızlı ve muntazam bir şekilde kesmeyi sağlıyor. Ancak sebze bıçakları da kendi içinde farklı kategorilere ayrılıyor. Küp küp doğramanız gereken sebzeler, ince ince kıymanız gereken yeşillikler veya kök gövdeli bitkiler için tercih edebileceğiniz farklı boyutlarda sebze bıçakları bulunuyor.
1.3. Ekmek Bıçakları
Çıtır çıtır bir baget ekmek, mis gibi kokular yayan bir mısır ekmeği ya da sıcacık bir tam buğday ekmeği... Bu ekmekleri şeklini bozmadan kesebilmek için tırtıklı yapıya sahip kaliteli bir ekmek bıçağı edinmelisiniz. Tırtıklı olmakla birlikte kalın ve düz bir ağız yapısına sahip olan ekmek bıçakları, ekmeğin dış kabuğunu kusursuz şekilde keserken içindeki yumuşak yapıyı da dağıtmadan koruyor.
1.4. Dilimleme Bıçağı
Etler için özel olarak tasarlanan dilimleme bıçakları et ve tavuk ürünlerini doğramak, dilimlemek ve yüzmek için kullanılıyor. Farklı sap ve uç uzunluklarına sahip olan dilimleme bıçakları, şef bıçaklarına kıyasla daha ince yapılı oluyor. Et ürünlerinin yanı sıra dilimleme bıçakları, sebzelerle çalışırken de tercih edilebiliyor.
1.5. Soğan Bıçağı
Türk mutfağında hemen her tarifte önemli bir yere sahip olan soğanlar, elbette özel bir bıçağı da hak ediyor. Soğan bıçağı, ergonomik yapısı ve keskin ucu sayesinde yemek hazırlığının en zor aşamalarından biri olan soğan doğrama işini keyifle yapmaya yardımcı oluyor. Soğan bıçakları gözyaşlarınızla vedalaşmak ve yemeklerinizi daha rahat bir şekilde hazırlamak için birebir!
1.6. Peynir Bıçağı
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, yemeklerin lezzet sırrı olan peynirleri unutmamak gerekiyor. Peynir bıçağı, en sert ve çabuk dağılmaya müsait olan peynirleri dahi kolayca dilimlemeye yardımcı oluyor. Bu bıçak sayesinde kahvaltı sofraları, salatalar, mezeler ve diğer tüm yemekler kusursuz peynir küpleri ve peynir dilimleriyle taçlandırılabiliyor.
2. Bulaşık Makinesi Bıçaklara Zarar Verir mi?
Bulaşık makinesi zamandan ve sudan tasarruf sağlayarak, yağlı ve pis bulaşıklarla uğraşma işini ortadan kaldırıyor. Ancak tüm avantajlarına rağmen bulaşık makineleri her mutfak gereci için güvenli bir yıkama işlemi sunmuyor. Porselen takımlar, çizilmeye meyilli tavalar, tahta kaşıklar ve mutfağın en değerli parçaları arasında yer alan bıçaklar, maalesef ki bulaşık makinesine atıp keyifle arkanıza yaslanarak yıkanmalarını bekleyeceğiniz ürünler arasında değil.
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık ve nem, bıçağın hem çeliğine hem de sapına zarar verebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor. Bulaşık makinesinin dört bir yanından fışkıran su, bıçağın etrafındaki ürünlere çarpmasına yol açarak keskin kısmın formunu bozabiliyor. Genel olarak bıçakların neden bulaşık makinesinde yıkanmaması gerektiğini aşağıdaki gibi toparlamak mümkün:
3. Hangi Bıçaklar Bulaşık Makinesinde Yıkanabilir?
Tamamen kişisel tercihinize göre, tüm bıçakları bulaşık makinesinde yıkayabilir veya elinizde temizleyebilirsiniz. Satın alacağınız hiçbir bıçak, bulaşık makinesine girdiği an formunu ve keskinliğini kaybetmeyecektir. Ancak özenle seçtiğiniz bıçaklardan maksimum verimi elde etmek için bıçaklarınızı elde yıkamanız tavsiye ediliyor. Bıçak pası temizlememek ve bıçakları uzun yıllar boyunca ilk günkü keskinliğinde kullanabilmek için bıçakları sıcak su ve bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Çoğu bıçak çeşidi için bıçak temizleme işleminde yalnızca sıcak su dahi kullanabilirsiniz.
Bıçak üretiminde yaklaşık 150 yıllık deneyimiyle sektörünün öncü markalarından olan Pirge, bıçak modellerinde yüksek karbon alaşımlı özel çelik kullanıyor. Yüksek karbon alaşımlı çelikler her ne kadar dayanıklılık konusunda üstün bir performans sergilese de kimyasal maddelerle uzun süre temas ettikleri zaman üzerlerinde oksitlenme gözlemlenebiliyor. Doğal ahşap saplı bıçakların sapları ise zamanla deforme olabiliyor. Bu nedenle tüm bıçak çeşitlerini elde yıkamanız, ahşap saplı ürünleri ise yıkadıktan hemen sonra kurulamanız gerekiyor. Bıçaklarınızı ömür boyu ilk günkü keskinliğiyle kullanmak, işte bu kadar kolay!